Εξισορρόπηση: μια ουσιώδης και πολύ επικερδής λειτουργία!

COMAP - Équilibrage
Αναφορές

Το γνωρίζατε; Ένα κατάλληλα εξισορροπημένο δίκτυο θέρμανσης ή κλιματισμού μπορεί να πετύχει μια εξοικονόμηση της τάξης του 10% ως 35% στην ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου*. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζονται  τα πλεονεκτήματα  που παρέχονται από πλευράς άνεσης.

 

Στα πλαίσια της αυξανόμενης ευαισθησίας σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, το θέμα της εξισορρόπησης εγκαταστάσεων θέρμανσης είναι κρίσιμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενεργειακής απόδοσης.

  • Υποδιαστασιολογημένες εγκαταστάσεις προκαλούν μείωση της άνεσης
  • Υπερδιαστασιολογημένες εγκαταστάσεις σημαίνουν υπέρμετρη ενεργειακή κατανάλωση

Επομένως, η υδραυλική εξισορρόπηση αφορά στην αναδιανομή της παροχής του νερού στους διάφορους θερμοπομπούς με σκοπό την αντιστάθμιση των ανισορροπιών που δημιουργούνται από τη γεωμετρία της εγκατάστασης.

  • Η κατάλληλη εξισορρόπηση απαιτεί προσεκτικό εκ των προτέρων υπολογισμό και ενδεχόμενες επιτόπιες ρυθμίσεις, με τη χρήση μηχανισμών ενσωματωμένων στην εγκατάσταση,  καθιστώντας έτσι δυνατή την επίτευξη μιας ομοιόμορφης κατανομής των θερμοκρασιών των εσωτερικών χώρων.
  • Απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία από τον εγκαταστάτη, σε συνδυασμό με μεγάλη εμπειρία.

Με τα σύγχρονα συστήματα μεταβλητής ροής (βαλβίδες που ελέγχουν την ροή ανεξάρτητα της πίεσης ή βαλβίδες με αυτόματο έλεγχο της διαφορικής πίεσης), ο έλεγχος μπορεί πραγματικά να γίνει εκεί που χρειάζεται και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του έργου.

Παρόλο που η εξισορρόπηση απαιτεί όντως μια επένδυση (εκτιμάται στο 2% εως 3% του συνολικού κόστους μιας εγκατάστασης θέρμανσης), αποσβένεται πολύ γρήγορα από την ενεργειακή εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται.

Τόσο σε νέα κτίρια, όσο και σε ανακαινίσεις, η εξισορρόπηση δικτύων ψύξης και θέρμανσης είναι ουσιαστική για την διασφάλιση μιας ομοιόμορφης και ελεγχόμενης διανομής της ενέργειας στα δίκτυα. Οι νέοι κανονισμοί για την ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτήρια επιβάλλουν επίσης ότι θα πρέπει επιπλέον να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση από βοηθητικά συστήματα.

Η COMAP προσφέρει μια πλήρη σειρά χειροκίνητων και δυναμικών βαλβίδων ισοστάθμισης, ηλεκτροθερμικών κεφαλών και παροχόμετρων, για μια τέλεια διανομή της παροχής.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις λύσεις μας και να εκμεταλλευτείτε από την υποστήριξη που σας παρέχουμε.

 

*Ανάλογα με το είδος του κτιρίου ( μονοκατοικία ή πολυκατοικία), τα ειδικά χαρακτηριστικά των χώρων (θερμική συμπεριφορά του κτιρίου, είδος εξοπλισμού, εξωτερικές κλιματικές διακυμάνσεις, τρόπος ζωής των ενοίκων, κλπ) και τον επιπρόσθετο εξοπλισμό (θερμοστατικές βαλβίδες στα τερματικά, σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης).